دختر عزیزکرده داوود رشیدی
لیلی رشیدی را همگی با زیزیگولو میشناسیم. این بازیگر طناز از یک خانواده کاملاً هنری وارد عرصه هنر شد. بهواسطه پدر و مادرش که هردو از اسطورههای هنر ایران میباشند و همچنینی نبوغ و استعداد فردی توانست به یکی از بازیگران سرشناس حال حاضر سینما، تئاتر و تلویزیون تبدیل شود. او را بیش از همه در آثار خالهاش مرضیه برومند دیدهایم. آثار خاطرهانگیزی مانند «قصههای تابهتا»، «کارگاه شمسی و مادام»، «هتل» و ... . لیلی رشیدی در سالهای اخیر بیش از هر مدیومی دیگری در تئاتر فعالیت دارد.
تولد در خانوادهای هنرمند
لیلی رشیدی متولد 31 تیر 1352 در تهران میباشد. پدرش مرحوم داوود رشیدی از بزرگان دوستداشتنی سینما و تلویزیون بود. داوودخان از خاندان حائری مازندرانی دارای اصالت بابلی است. او هنرپیشه تئاتر، سینما و تلویزیون ایران بود و بیشتر با نقشهایی مانند «آقا حسینی» در فیلم کندو، «مفتش ششانگشتی» در سریال هزاردستان و همچنین با بازی تأثیرگذارش در فیلم فرار از تله جلال مقدم شناخته میشود. داوود رشیدی در ۵ شهریور ۱۳۹۵ فوت کرد. مادر لیلی احترام برومند نیز از هنرمندان مطرح کشور است. او خواهر مرضیه برومند و راضیه برومند است. احترام برومند مجری برنامهٔ کودک تلویزیون ایران پیش از پیروزی انقلاب بود. او از سال ۱۳۴۶ با برنامه کودک در تلویزیون فعالیت هنری خود را آغاز کرد و به مدت ۱۱ سال یعنی تا سال ۱۳۵۸ به این فعالیت ادامه داد. لیلی یک برادر به نام فرهاد هم دارد. فرهاد که برخلاف دیگر اعضای خانوادهاش به سمت علوم دیگر سوق پیدا کرد، اکنون در یکی از دانشگاههای مطرح سوئیس مشغول به تدریس است. لیلی از کودکی با درصحنهای تئاتر بزرگ شد و پدر مادرش بهنوعی اولین اساتید او بودند. البته اگر شیطنتهای فراوانش به او اجازه یادگیری میدادند. احترام برومند در مورد کودکی لیلی میگوید: «لیلی برعکس برادرش فرهاد که خیلی محتاط و عاقل بود، اهل شیطنت بود و مانند پسربچهها همیشه یا سرش شکسته بود و یا زمین میخورد و خلاصه شلوغ بود»
تحصیلات
لیلی علی رقم فعالیت مستمرش در حوزه هنر، تحصیلاتش را در رشته مترجمی زبان فرانسه در مقطع لیسانس ادامه داد. لیسانس رشیدی هرچند که تسلط کاملی به زبان فرانسه دارد اما تاکنون فعالیتی در حیطه ترجمه نداشته است.
آغاز فعالیت هنری
رشیدی میگوید: «دلیلی که مرا مصمم به ادامه دادن راه بازیگری کرد، شرکت در کلاسهای آقای سمندریان بود کار گروهی برای اولین بار در کلاسهای آقای سمندریان برای من معنا پیدا کرد.» لیلی رشیدی در آن کلاسها با هنرمندانی همچون حامد محمدطاهری، مجید بهرامی، عاطفه تهرانی، امید عباسی و شبنم فرشادجو همکلاس بود. البته او بهواسطه حضور پدر در عرصه هنر و بازیگری از همان دوران کودکی وارد تلویزیون شد. فعالیت اصلی وی در سن 18 سالگی در سال 1370 با فیلم «دلشدگان» به کارگردانی مرحوم علی حاتمی پدر لیلا حاتمی دوست صمیمیاش آغاز شد.
از اولین حضور لیلی رشیدی در عرصه تصویر 5 سال گذشت. در مدت این پنج سال او در حال آموزش و یادگیری تئاتر بود. در سال 1375 با «قصههای تابهتا» یا همان زیزیگولو به تلویزیون آمد و خود را به مخاطبین ایرانی شناساند. او با حضور در آن مجموعه دوستداشتنی یا در نقش مادرخانومی به شهرت رسید. این سریال توسط مرضیه برومند خالهاش کارگردانی شد. بعد از گذشت 20 سال هنوز هم اکثراً وی را با مجموعه زیزیگولو میشناسند. این سریال در میان کودکان و نوجوانان ایران و حتی رده سنی بزرگسال شهرت و محبوبیت زیادی پیدا کرد بهگونهای که واژه زیزیگولو به فرهنگ گفتاری مردم نیز راه یافت.
تلویزیون
لیلی رشیدی پسازآن نزدیک به ده سال کموبیش چند وقت یکبار درمجموعههای تلویزیونی حضور پیدا میکرد. او در این مدت بیش از همه به خالهاش مرضیه برومند و مهدی مظلومی کارکرد. از آن میان میتوان به مجموعههای مثل «همه بچههای من»، «داستانهای نوروز»، «بدون شرح»، «کارآگاه شمسی و دستیارش مادام» و «باغ بلور» اشاره کرد. او پس از مجموعه «مهمانپذیر طوبی» در سال 83 تا مدتها در تلویزیون دیده نشد. لیلی رشیدی در سال 91 با «آب پریا» و «فروشگاه» به تلویزیون بازگشت. «آب پریا» سریالی فانتزی- کودکانه به کارگردانی مرضیه برومند بود که بازیگرانی مثل لیلی رشیدی، سیامک صفری، بهناز جعفری و سحر ولدبیگی در آن ایفای نقش میکردند.
رشیدی در مورد حضور کمرنگش در تلویزیون میگوید: «بازیگری را با تلویزیون آغاز کردم و علاقه زیادی برای کارهای تلویزیونی دارم. اما این چند سال اخیر مسئولین برای ادامه حضورم در تلویزیون، امضاها و تعهداتی از من میخواهند مبنی بر پشیمانیام از بعضی کارهایی که انجام دادم، این در حالی است که من حاضر به تعهد نشدم، چراکه دلیلی برای پشیمانی نمیبینم. این مسائل مانع حضورم در تلویزیون میشود.»
سینما
عزیزکرده داوود رشیدی همانطور که گفتیم در سال 1370 با «دلشدگان» علی حاتمی وارد دنیای سینما شد. حضور بعدی و جدیتر وی در سینما، 10 سال بعد بازهم به دعوت خالهاش مرضیه برومند برای فیلم «مربای شیرین» انجام گرفت. لیلی رشیدی پسازآن در آثار سینمایی همچون «زنی در دوردست»، «نوک برج»، «دربهدرها» ایفای نقش کرد و در سری دوم فیلم سینمایی «مدرسه موشها» نیز صداپیشگی شخصیت صورتی را بر عهده داشت. رشیدی امسال نیز با «خوک» جدیدترین ساخته مانی حقیقی به سیوششمین جشنواره فیلم فجر خواهد آمد.
تئاتر
لیلی رشیدی در سالهای اخیر فعالیتش در تئاتر را بیش از عرصههای دیگر دنبال کرده است. هم بهعنوان بازیگر و هم کارگردان و مدرس. او در نمایشهای از قبیل «دکلره (مهدی کوشکی)»، «پرتقالهای کال (صابر ابر)»، «اسکلیگ و بچههای پرواز (محمد عاقبتی)»، «آمدیم نبودید رفتیم (رضا حداد)»، «پروفسور بوبوس (آتیلا پسیانی)» و «پنجره (فرهاد آییش)» نقشآفرینی کرد. نمایشی تحت عنوان «اسم» نیز به کارگردانی لیلی رشیدی در سال 1394 به روی صحنه رفت. وی در مورد تجربه کارگردانی اظهارات جالبتوجهی دارد: «فکر میکنم کارگردانی مثل زایمان است، یعنی آدم در طول حاملگی بارها میگوید چه اشتباهی کردم، ولی با اولین لبخند بچه، همه سختیها از بین میرود.»
لیلی رشیدی در مورد وضعیت تئاتر ایران در سالهای اخیر و فشارهای که به هنرمندان در این حیطه وارد میشود اظهار تأسف کرده و میگوید: «فکر نمیکنم در وضعیت خوبی باشد. برای اینکه کمی سانسورها دارد بیشتر میشود. تعداد بازبینیها دارد دوباره و دوباره بیشتر میشود. به نظرم اینهمه سانسور و اینکه چند بار بیایند و ببینند، کمی غمانگیز است. ما دیگر میدانیم باید چگونه کار کنیم و چه چیزهایی را رعایت کنیم. یکچیزهایی را هم گاهی اجازه میدهند
که یکسریها میآیند و میبینند و میگویند: «وای چه مملکت آزادی، چه چیزهایی را اجازه میدهند» ولی اتفاقاً آن چیزهایی که اجازه اجرا میگیرند، بسیار سطحی است. هیچگونه فکر و تعمقی در آن نیست. کاری که آدمها را ببرد توی فکر، بلافاصله جلوی آن را میگیرند. منظورم این نیست که تئاتر باید خیلی سنگین باشد، ولی دلم میخواهد آدم تئاتری ببیند که برود به دنیای دیگر. فکر آدم باز شود و فکر کند. به نظرم این عنصر فکر و اندیشه که تماشاچی را به دنیای دیگری ببرند، دارد گرفته میشود از تئاتر ما.»
تدریس
آموزش بازیگری برای کودکان توسط لیلی رشیدی در کارگاههای بازیگری برگزار میشود. او در این جلسات به کودکان فن و مهارتهای هنر بازیگری و نمایش خلاق کودک را میآموزد.
لیلی و لیلا
خانواده حاتمی و رشیدی بهواسطه دنیای هنر و سینما روابط بسیار صمیمی را با یکدیگر داشتند. بیشتر مواقع دو خانواده در حال رفتوآمد بودند. ازآنجاییکه لیلی رشیدی متولد 1352 و لیلا حاتمی متولد 1351 هستند. این مغایرت سنی و نزدیکی دو خانواده باعث شد تمام لحظات دوران کودکی خود را کنار یکدیگر سپری کنند. هر از چند گاهی عکسهای بسیار زیبایی از دوران کودکی خود منتشر میکنند که نشان میدهد تا چه اندازهای یار و رفیق همدیگر بودند. دوستی این دو هنرمند پس از مرگ پدر لیلی رشیدی مجدد حال و هوای کودکی را به خود گرفت. لیلی رشیدی در تمام مراسم ختم پدرش در کنار یار دیرینه خود ایستاده بود و لیلا حاتمی با تمام وجود به دوست دوران کودکی خود دلداری میداد.
مرگ پدر
داوود خان رشیدی پدر دوستداشتنی لیلی و هنرمند ارزشمند ایرانزمین 5 شهریور 1395 در سن 83 سالگی درگذشت. بدیهی است که این اتفاق ناخوشایند با اندوه فراوان بسیاری از مردم ازجمله لیلی رشیدی و دیگر اعضای خانواده همراه بود.
احترام برومند و لیلی رشیدی در خندوانه و یاد استاد رشیدی
برومند درباره زندگی کردن کنار داود رشیدی گفت: «خلاف آنچه که همه تصور میکردند که داود آدمی جدی است، او خیلی شوخ بود و زندگی در کنارش برای من مانند مسافران یک کشتی بود که در دریای آرام زندگی در کنار هم بودیم.»
لیلی رشیدی هم در همین راستا بیان کرد: «ما باهم خیلی دوست بودیم و من دوست داشتن و عشق زیادی که او به خانواده و مردم داشت را از او یاد گرفتم. پدرم از بدبینی هم خیلی متنفر بود.»
ازدواج ناموفق
لیلی رشیدی سالها پیش با نیما بانکی بازیگر، عکاس و کارگردان نهچندان مطرح سینما و تلویزیون ازدواج کرد. متأسفانه زندگی مشترک این زوج هنرمند دوام آنچنانی نداشت آن دو پس مدتی جدا شدند. حاصل لیلی رشیدی و نیما بانگی پسری به نام سینا بود که بعد از جدایی نزد مادرش بزرگ شد. سینا اکنون نزدیک به 20 سال سن دارد. لیلی رشیدی بعد از جداییاش همچنان مجرد مانده و تمام شایعات مبنی بر ازدواج مجددش کذب میباشد.
دانستنیها
رشیدی ازجمله ۱۴۰ هنرمند ایرانی بود که با امضای طوماری در ۲۲ خرداد ۱۳۹۲، همراه با سایر اصلاحطلبان و اعتدالگرایان، ضمن قدردانی از انصراف عارف به نفع روحانی، از نامزدی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ حمایت علنی کرد.
او همچنین حامی موسیقی رپ میباشد و در مستند «از زیرزمین تا بام تهران» حضور داشت.